Images courtesy of Chybik + Kristof

Czech architect Chybik + Kristof designs office for the middle of a forest

13 March 2018 | By Joe Quirke 1 Comment

A design by Czech architect Chybik + Kristof has won a competition to build an office in a forest that blends seamlessly into its surroundings.

The office in question will be the headquarters of the Czech Forestry service, and the location will be the Hradec forest, near the border with Poland.

According to Chybik + Kristof, the idea behind the project is to use the forest as a workplace, so that the office, and its workers, have “the maximum connection of workplace with the forest; creating a transparent, intimate and at the same time a representative environment”.

The design was conceived when the architect noticed the contrast between the heated environment and the entrance into the cool forest, where administration can take place in “an environment full of peace”.

The office is designed around a central courtyard and contains a visitor centre, a library, a cafeteria and a meeting room.

Stretching out from the courtyard are five units all of which offer workers ample amounts of natural light.

Green roofs will cover the structures, allowing it to blend into its surroundings.

Chybik + Kristof say that from the central space “the building grows into a forest, and the forest into the building”.

Images courtesy of Chybik + Kristof